En maveplastikoperation er en valgt (eller kosmetisk) procedure, hvor maven (maven eller den nederste del af maveregionen) er kirurgisk omformet i overensstemmelse med kundens behov og / eller ønsker.

Hvad indebærer operationen?
En typisk maveplastikoperation er en procedure, hvor kirurgen laver et vandret snit gennem hu- dens og fedtet, omkringliggende den øverste del af underbuksernes kant. Dette snitsted vælges som det er ved eller nær den nedre grænse i maveområdet (anatomisk set). Et andet snit kan også være omkring navlen. Begge indsnit er derefter limet op. Denne fase af maveplastikoperationen kan have givet anledning til det populære kaldenavn til proceduren: ‘tummy tuck’.

Yderligere trin efter det første snit kan også ske i proceduren. Hvis patienten har overskydende hud mellem de to indsnit, fjernes dette også. Størrelsen og formen af denne hud flap kan bestemmes af flere faktorer, herunder patientens ønsker og kirurgens bedste dømmekraft. Deru- dover kan nogle patienter have for meget mavefedt, det kan fjernes på dette stadium. Dette gøres normalt ved hjælp af fedtsugning, hvor fedt udtages gennem et tyndt cylindrisk redskab kendt som en kanyle. Nogle kan endda finde ud af, at de kræver længere indsnit, sløjfer rundt i midtersektionen, for at fjerne overskydende hud og / eller fedt fra underbenet under operationen.

De indledende snit kan også følges af procedurer, der strammer fra mavemuskler. Dette gøres i tilfælde af divarikation eller diastase af recti (musklerne i underlivet, som er arrangeret i en to- tre-tre konfirmation i hele regionen). Dette vil også bidrage til et fladere udseende for patientens mave. Huden sættes derefter langs de to hovedindsnit som ovenfor. I nogle tilfælde kan navlen være ‘islanded’ (dvs. yderligere indsnit, der isolerer det fra maveskind kan laves). Dette gøres ofte i tilfælde, hvor hud- og fedtbehovets behov kan være avanceret. En “øen” navle kan også kræve et nyligt formet cirkulært snit gennem genplaceret mave hud, da den trækkes ned, når de to større indsnit som beskrevet ovenfor er sammenføjet. Dette trin sikrer, at navlen stadig er i sin ideelle position i forhold til resten af kroppen efter operationen.

abdominalplastik

Fremgangsmåden beskrevet ovenstående kan betegnes som en traditionel eller konventionel maveplastisk operation. Der er også variationer, der er udviklet gennem årene. Et eksempel på disse er en mindre (eller “mini”) maveplastiskoperation, hvor en relativt kort snit er lavet langs ‘taljebånd’-regionen. Dette svarer til et kortere snit under navlen for at minimere ardannelse. Pa- tientens abdominale muskler derefter gen modelleres som ovenfor gennem denne tyndere blænde. Disse er ofte mindre intensive operationer for personer med begrænset overskydende hud eller fedt. ‘Nøglehul’ maveplastik operationer, hvor rectien gen modelleres ved hjælp af avancerede kirurgiske værktøjer, der kan fun- gere gennem et meget lille abdominal snit, er også mulige.

Er en maveplastiskoperation en god mulighed for mig?
Abdominoplasties er beregnet til at hjælpe potentielle patienter, som føler, at deres nuværende form er en kilde til stor modgang i deres daglige liv. Disse virkninger kan omfatte ubehag, nød eller endog nedsat mobilitet. Nogle patienter kan være udsat for alvorlig nedsat tillid eller selvværd. Andre kan opleve, at de har udviklet forhold som dermatitis, hud infektioner eller end- da sår som følge af at bære overskydende mavehud. Medicinske myndigheder i nogle regioner kan fastsætte, at disse negative virkninger (især hud forhold) kan være vedvarende i nogen tid uden at reagere på andre, ikke-kirurgiske former for behandling eller til alternative foranstalt- ninger som livsstilsændringer rettet mod at reducere kropsfedt (f.eks. at klare løs hud eller over- skydende fedt).

Kvinder med overdrevent strakt hud eller diastase som følge af graviditet kan være egnede kandidater til konventionelle ‘mini’ eller ‘nøglehul’ maveplastiskoperation Hertil kommer, at person- er, der tidligere har været ramt af en betydelig vægtforøgelse, men som efterfølgende har reduceret deres kropsmasse, kan også være egnede kandidater. Disse individer finder ofte, at de er tilbage med store overflader, ukontrollabelt løs hud over deres mave. Det kan endda danne et ‘forklæde’ der kan skjule hele ‘undertøj’-regionen. Dette kræver en maveplastiskoperation, der indeholder et omfattende hud flappen fjernelse trin (en ‘apronectomy’). Andre egnede kandidater kan opleve, at deres mavefedt forbliver resistent over for en ny livsstil, der resulterer i mærkbart vægttab. I disse tilfælde kan de opleve, at en maveplastiskoperation kombineret med fedtsugning er for dem.

Hvad er de potentielle risici ved maveplastiskoperation?
En maveplastik er en vigtig operation, der kræver sædering niveauer op til og med generel anæstesi. Derfor bærer det risici, der typisk er forbundet med disse procedurer. Disse kan omfatte infektion på suturstedet; uventet alvorlig ardannelse, smerte eller følelsesløshed på det kirurgiske sår sted og nedsat mobilitet på grund af smerte. Nogle patienter kan også opleve hæmatomer eller seromer, hvor blod eller væske puljer under huden på sår stedet. Dette kan kræve yderligere behandling, såsom dræning. Nogle patienter kan endda udvikle store blodpropper i deres årer. De kan findes i ben eller lunger, og kan også kræve behandling for at forhindre alvorlige sundhedsmæssige problemer. De bedste risikostyringsstrategier er at opretholde en sund vægt og afholde sig fra livsstilsvalg, der påvirker de nævnte risici. For eksempel kan en historie med rygning øge dine chancer for at udvikle blodpropper, nedsat helbredelse efter operationen, og muligvis endda for meget ardannelse. Hertil kommer, at personer med tidligere eksisterende til- stande, der påvirker deres følsomhed overfor blodpropper og / eller som har medicin på at forhindre dem (fx warfarin eller aspirin), ikke er berettiget til denne procedure.

Hvad skal jeg forvente efter en maveplastik?
Det overordnede mål med en kirurg, der udfører maveplastiskoperation, er at give patienten en fladere mave med minimal ardannelse, der kan skjules af undertøj eller badedrager. Dette kan opnås ved at træffe alle forholdsregler anbefalet af dine medicinske og kirurgiske hold efter op- erationen (også kendt som ‘efterpleje’). En potentiel patient bør også forstå, at langtidsstørrelsen og længden af det kirurgiske ar vil være proportional med omfanget af det krævede indsnit og bestemmes af de trin, der kræves i deres særlige maveplastiskoperation.
De fleste patienter opbevares på hospitalet i op til fem dage umiddelbart efter deres maveplastiskoperation. Dette gør det muligt for deres sundhedspleje at anvende dressinger og sår dræning (om nødvendigt) og rådgive om efterbehandling som ovenfor. For eksempel kan kun lys til moderat bevægelse anbefales i de første 10 til 20 dage efter operationen. Den typiske patient kan muligvis genoptage mere kraftig aktivitet (herunder motionsport eller bevægelsesintensive hobbyer) efter seks ugers rekreation fra operationen.

De fleste patienter med post-maveplastisk operation er tilfredse med resultaterne af deres operationer. Men i tilfælde af alvorlig utilfredshed med deres udseende eller deres ar, må de muligvis gennemgå sekundær- eller revisionsoperationer. Disse procedurer kan indebære mere fedtsugn- ing, ærtevision eller fjernelse af hud, afhængigt af patientens behov og kirurgens bedste dom.

bukplastik før
bukplastik efter

Denne operation virker rigtig for mig. Hvad er det næste?
Mange patienter starter deres udøvelse af maveplastiskoperation ved at tale med deres sædvanlige læge eller praktiserende læge. Forudsat at du er en egnet kandidat, kan du blive henvist til en egnet kosmetisk kirurg i dit område. Et møde med denne kirurg kan indebære en vurdering af din mave. Du kan derefter diskutere hvilken maveplastiskoperation type, og hvilke yderligere procedurer (fx liposuction), vil imødekomme dine behov.

Hvis du sikkert kan undergå en maveplastiskoperation, skal du huske at følge med efterpleje og følge eventuelle andre råd fra din sundhedspersonale.